• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Napjainkban meglehetősen foglalkoztatja az embereket a zöld energia, hogy is lehetne környezettudatosan, mégis hatékonyan, hosszú távon pedig olcsón megoldani ezt a problémát. A Föld tartalékai bizony végesek és az áramot termelő atomerőmű is veszélyes sok szempontból. Kijelenthetjük, hogy a megoldás mindenképpen a napelem. Igazából a napelem segítségével lehetővé válik, hogy villamos energiát állítsunk elő, ehhez pedig a Nap általi sugárzás energiája szükséges. Ha a napelem termékre esik a választás, fontos tudni, hogy hosszú távra tervezett beruházásról van szó, körülbelül 20-25 évben határozható meg az az intervallum, amelyet a napelem termékre vállal a cég garancia gyanánt. Abban az esetben, ha az élettartamról beszélünk, akkor viszont 20-40 évről beszélünk. Az egyik legfontosabb tényt viszont fontos tisztázni, a napelem és a napkollektor nem ugyanazt az eszközt jelenti. A napelem elektromos energiát állít elő, a napkollektor pedig víz felmelegítésére szolgáló eszköz.
 
Említsük meg azt is, hogy a teljesítmény mitől függ. Ha a Nap fényét nézzük, a beesési szög a legfontosabb tényező, ettől függ a napelem által leadott teljesítmény is, valamint hogy a Nap fénye mennyire tudja a napelem felszínét megvilágítani. Ezt a tényezőt sajnos az ember nem nagyon tudja befolyásolni, az előbbi tényezők viszont teljes mértékben befolyásolhatók. Amennyiben a napelem általi rendszereket nézzük, két fajtát különböztetünk meg, az egyik a szigetüzemű rendszer, a másik a hálózatba visszatápláló rendszer. Mind a két rendszer a hatékonyságot segíti.  itt lehetne linket használni oldalon belül A szigetüzemű rendszer esetében, ha többletet termel a napelem, azt eltárolja a rendszer, és amikor nem süt a Nap, esik az eső, borult az ég, a tárolóba raktározott energiát használja fel, ezért mondhatjuk, hogy a szigetüzemű rendszer teljesen önálló. Ez a fajta rendszer olyan területeken elterjedt, ahol nem nagyon van elektromos hálózat, mivel nincs szüksége villamos hálózatra. A legtöbbet választott termék viszont a hálózatba visszatápláló rendszer. Mondhatni ez a leggazdaságosabb rendszer, a napelem általi teljesítményt úgy osztja be, hogy csak annyit használ fel a villamos energia háztartásbeli előállítására, amennyire éppen szükség van, a felesleges többlettermelést viszont a közüzemi hálózatba termeli vissza, így a villanyszámlát is csökkentheti a rendszer, valamint az áramszolgáltató is fizethet esetleg a napelem termékkel rendelkező ügyfélnek.

A napelem modulokról néhány szó


Manapság bőséges kínálatot találhatunk a napelem modulokból, található a piacon bármilyen névtelen, olcsó termék, de akár a márkás és drága termék is.
 
Ez a napelem modul a rendszer legfőbb része, alkotóeleme, ez kapcsolja össze a cellákat. Ha az ügyfélnek nem áll rendelkezésre nagy felület a napelem felszereléséhez, akkor egy nagy hatásfokú modult szoktunk ajánlani, mert csak így fog nagyobb teljesítményt előállítani a napelem. Ha nincs hely szűkében az ügyfél, akkor az amorf vagy a polikristályos napelem modult érdemes megvásárolni.

Inverter


Az inverter a másik fő eleme a napelemes rendszernek. Az inverter arra való, hogy a napelem modulja által megtermelt egyenáramot alakítsa át váltakozóvá, amit egyből lehet is használni a kívánt célra.


Az elhelyezkedés, a modul, az áramszolálgató, valamint a rendszer nagysága is befolyásolhatja, hogy milyen fajta invertert szereljünk be.

Napelem modul tartója


A rendszer ezen eleménél is fontos a minőségi változatot felszereltetni, ugyanis ennek is szükséges kibírnia a napelem élettartamát, amely több évtized.

 
 

Csatlakozók, kábelek, túlfeszültség levezetők, kapcsolók


Hatalmas károk keletkezhetnek a napelem rendszerében, ha akár egy kósza villám is eltalálja a tetőt, a házat.
 


Éppen ezért rendkívül fontos a jó minőségű kábel, ugyanis az előbb említett külső hatásokon kívül még az UV-sugárzásnak is ki van téve a rendszer. A túlfeszültség védelem pedig főleg a villámcsapás esetén nagyon fontos biztonságot tud teremteni.


A napelemekről


 
A napelem villamosenergiává alakítja át a fényenergiát. Napjainkban szinte nem lehet az életet elképzelni a villamosenergia nélkül. Otthonunkban körülbelül mindenhez szükség van áramra, ezt pedig könnyen elő lehet állítani a napelem által.
•    kristályos (mono és poly) napelem
•    vékonyrétegű (thin film) napelem
•    legelterjedtebb a kristályos napelem
•    kristályból, rudakba öntve szeletelve készülnek a mono kristályos cellák
•    négyzet alakú sablonokba öntve készülnek a poli kristályos cellák
•    nem kristályos szilícium tömbökből készülnek a vékonyrétegű napelemek
•    kémiai úton közvetlenül az üvegre viszik fel a napelemréteget
 

Napelem általában


 
A Nap általi sugárzás energiáját bármilyen tetszőleges céllal felhasználható, villamos energiává
alakító berendezés a napelem. Sokan összekeverik a napkollektorra, amely a Nap sugárzásának
energiájából meleg vizet tud előállítani, tehát a napelem nem napkollektor.
•    vékonyfilmes napelem (hatásfok: 7-10%, folyamatos növekedés) alacsony piaci részesedés
•    polikristályos napelem (hatásfok: 12-14%, folyamatos növekedés) piaci részesedés: 46,5%
•    monokristályos napelem (hatásfok: 13-15%, folyamatos növekedés) piaci részesedés 43,4%
 

 
A korszerű napelemmodulok energiaátalakítási hatásfoka tehát 7-15% között változik, és élettartamuk legalább 30-35 év. A minőségi napelemmodul gyártók általában 5-10 év gyári garanciát és 20-25 év teljesítmény garanciát biztosítanak. A teljesítmény garancia azt mutatja, hogy a napelemmodul 20-25 év használat után is a gyártás során meghatározott névleges teljesítmény minimum 80%-át teljesíti.


Miért fektessünk pénzt a napelemes rendszerbe?


        
Rövidtávon a napelem panelek viszonylag drágák, de közép-, és hosszútávon a tényleges pénzmegtakarítás szempontjából a napelem a legjobb választás. A napelem használata könnyedén megtéríti a napelem beruházás kezdeti költségeit, és habár telepítés ára viszonylag magas, idővel ez az érték is folyamatosan csökkenni fog.  Napjainkban az energia előállítása az egyik legnagyobb üzlet. Már a közeljövőben az energia fogja meghatározni Földünk gazdaságát. Gondoljon csak a Föld kőolaj, földgáz vagy szén nyersanyagkészleteinek végességére, sőt az édesvizet is ide sorolhatjuk. Ezek a világunk legfontosabb energiaforrásai. Nem véletlen, hogy a világ vezető hatalmai mind egyetértenek abban, hogy a megújuló energiákat kell sokkal nagyobb arányban használnunk. Ilyenek például a szélenergia, a vízenergia, a geotermikus energia, a bioenergia és a napenergia is, mely utóbbi adja a legtöbb energiát, és érhető el mindenhol a Földön.

Hogyan működik?


Az éves végszámlát a szolgáltató úgy állítja ki, hogy a fogyasztott áram mennyiségéből kivonja a rendszerbe visszatáplált áram mennyiségét, az így adódó különbségből adódik az összeg. Ajánlott
az ilyen rendszert úgy kialakítani, hogy ez az elszámoláskor körülbelül 0,- Forint összegű legyen a vége.
•    az áramszolgáltatók áremeléseitől függetleníthetjük magunkat
•    ingatlanunk értékét megnöveljük
•    8-10 év után ingyen termeli részünkre az áramot rendszer nagyságától függően
•    a banki kamatnál sokkal jobb befektetés
•    a CO kibocsátás mértékét csökkentjük
•    környezettudatosság

Napelem előnyei
1.    Nem kell többé villanyszámlát fizetnie
2.    Függetlenedhet az ingadozó villamos energia áraktól
3.    Hosszú távú, garantált hozamú befektetés
4.    Óvja környezetét, csökkenti CO2 kibocsátását, ezzel minimalizálva az ökolábnyomát
5.    Példát mutat környezetének és a jövő generációjának
6.    A nap energiája ingyenes és kimeríthetetlen
7.    A napelem élettartama 25-40 év
8.    A napelemnek nincs karbantartási igénye
9.    Olyan helyeken is van lehetőség áramforrás biztosítására, ahol nincs kiépítve a villamoshálózat. Itt akkumulátorokba eltárolhatja az energiát.
10.    Nem bocsájt ki zajt vagy bármiféle káros anyagot, sugárzást
11.    Könnyű és gyors a telepítése
12.    A pluszba termelt energiát az áramszolgáltató kifizeti
13.    Egyszeri beruházást igényel
14.    Az időjárási viszontagságokkal szemben ellenálló
15.    Magyarországon az európai átlaghoz képest igen magas a napsütéses órák száma (2000 h/év)
16.    A napelemes rendszernek köszönhetően nő az ingatlan értéke
17.    A napelemek ára az elmúlt években drasztikusan csökkent, így a megtérülési idő is lecsökkent és kisebb befektetéssel megvalósítható egy rendszer. További árcsökkenés nem várható.
18.    A termelés jól kiszámítható, így a korábbi fogyasztás alapján könnyedén 0-ra csökkenthető a villanyszámla


Hogyan válasszunk napelemet?


Aki napelemet vásárol, lényegében energiát vesz. Nem mindegy tehát, hogy a napelemes rendszerre fordított összegből mennyi energiát nyer.

Erre figyeljen vásárlás előtt:


1. A gyártók a napelemek névleges teljesítményét ideális (laboratóriumi) körülmények között határozzák meg. Ezek a körülmények a működés során nem biztosítottak állandóan, így a napelemek teljesítménye is változó, azaz nehéz kiszámolni, mennyi energiát termel egy napelem meghatározott időszak alatt.

2. A hatásfok fontos adat, arra enged következtetni, egy 1 m2 napelem felülettel mennyi energiát lehet előállítani. A magasabb hatásfok nem egyenlő a nagyobb teljesítménnyel. Ha kevés hely áll rendelkezésre, célszerű magas hatásfokú napelemet választani. Fontos tudni, hogy a nagyobb hatásfok magasabb árral társul.

3. A névleges teljesítmény mellett a gyártók a napelem ún. teljesítmény toleranciáját is megadják. Számos gyártó +/- 5% teljesítménytoleranciát kínál. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. egy 200 Wp (Watt peak, azaz egy napelem ideális körülmények között leadott csúcsteljesítménye) teljesítményű napelem esetében a névleges értékhez képest a teljesítmény 190 és 210 Wp között változhat. Tehát a valóságban a gyártó gyakorlatilag csak 190 Wp teljesítményt garantál.

4. A napelemek külső felülete általában edzett szolár üveg. Minél jobb az üveg fényáteresztő képessége, annál több energiát termel a napelem. Bizonyos gyártók (pl. Panasonic) ún. reflexiómentes üveget használnak, mely a fény 96%-át engedi át. Így déli időszakban kb. 6%-kal, míg előtte és utána akár 12%-kal több fény éri el a cellákat. Összességében a reflexiómentes üvegborítású napelem 2-3 %-kal több energiát termel a hagyományos edzett üvegborításúhoz képest.

5. A napelemek teljesítménye a hőmérséklet növekedésével csökken. A gyártók egy hőmérséklet hatékonysági mutatót adnak meg. Az általunk forgalmazott napelemek akár 4 %-kal több energiát termelnek a jobb hőmérséklet hatékonysági mutatóknak köszönhetően.

6. Garancia: kétféle garanciát különböztetünk meg:
- termékgarancia: általában 2 - 10 év között
- teljesítménygarancia: 10 év használat után általában 90%, 25 év után általában 80%

7. Teljesítmény tanúsítás – a gyártók a teljesítményt a gyártást követően saját laborban vizsgálják. Az igényesebb/megbízhatóbb gyártók termékeik teljesítményét több független intézettel tanúsíttatják. Vásárlás előtt kérje a tanúsítványokat!

Fontos: Aki napelemes rendszert vásárol, nem „hatásfokot” és „névleges teljesítményt” vásárol, hanem energiát!

Napelem a családi házas lakosság részére


 
• A beérkező napfényből a napelem egyenáramot hoz létre
• Az egyenáramot inverter segítségével váltakozó árammá alakítja (230V/50Hz)
• A központi szekrényben kapcsolódik az inverter a ház villamos rendszerére
• A napelemek által generált energiát a lakosság elfogyasztja
• Az oda-vissza mérő óra tárolja az adatot az el nem fogyasztott és a hálózatra visszatáplált villamos energia mennyiségéről.
Napelem cégek és intézmények részére:
 Cégek és intézmények akár ipari mértékben is termelhetik a számukra szükséges energiaszükségletet napelem rendszer segítségével. Legyen szó akár lapos tetőről vagy sátortetőről, cégünk vállalja a felszerelést. Bevásárlóközpontok, üzemcsarnokok, gyárak és raktárak jelentősen csökkenthetik költségüket és káros anyag kibocsájtásukat napelemek felszerelésével.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A napenergiát alapvetően kétféle módon lehet hasznosítani: aktív illetve passzív módon.

A passzív napenergia hasznosítás


 
A passzív napenergia hasznosítás eszközei alapvetően építészeti eszközök. Az épület tájolása, a homlokzat kialakítása eleve befolyásolja a várható hőnyereséget. A nyílászárók legjobban a délkeleti—déli—délnyugati homlokzaton hasznosítják a napsugárzást, a homlokzat tagoltsága, színe és anyaga szintén befolyásolják a passzív napenergia hasznosítást. A rögzített árnyékolókat úgy kell megszerkeszteni, hogy a téli évszakban alacsonyabban járó Nap sugárzását ne árnyékolják, de a nyári magasan járó Napét már igen. Másik megoldás a mozgatható árnyékolók alkalmazása, melyet kézi vagy automatikus beavatkozással lehet szabályozni. Az épület tömege, a falak, födémek hőtároló képessége jelentős, minél nagyobb tömeget képviselnek, annál nagyobb hőt képesek felvenni és tárolni, majd a napsütésben szegény időszakban leadni. A télikert építése a passzív hasznosítás egyik leghatékonyabb módja. Az épület szerves tartozékaként, tömegébe illesztve vagy a lakótér előtereként a télikert üvegezett felületeivel alkalmas a napenergia befogadására, ugyanakkor jól hőszigetelő is az épület belsejét. A napenergia passzív hasznosításában korszerű megoldás az ún. transzparens hőszigetelés. Ezt a berendezést az épületek napsütötte oldalfalain alkalmazzák. Fényáteresztő, de ugyanakkor jó hőszigetelő is, így csökkenti a hőveszteséget. Szerkezetét tekintve kívülről üveggel borított doboz, amelyben az üveg mögött a nyár
i túlmelegedés elleni védelem céljára beépített mozgatható árnyékoló, légrés, kis keresztmetszetű, a falra merőleges elrendezésű, fényáteresztő csövecskék, majd a tulajdonképpeni külső fal rétegei helyezkednek el. A transzparens hőszigetelés különféle kivitelben használatos. Lehet kapilláris szerkezetű, sok apró, üreges csövecskéből vagy szögletes méhsejtszerű vázból álló kivitel. Az anyag maga polikarbonát-alapú; a többnyire 3—10 cm hosszú csövecskék vagy sejtszerkezetek szilikon ragasztóval kerülnek fel az üveglap belső oldalára. A beérkező napsugárzás nagy része elnyelődik a kapillárisokban, majd a hő egy részét kisugározza, a nagyobbik részét pedig átadja a falfelületnek.
 

Az aktív napenergia hasznosítás


Az aktív napenergia hasznosításnak alapvetően két típusa van. Felhasználható közvetlenül hőhasznosításra, vagy pedig villamos energia előállítására.

Termikus hasznosítás


A fototermikus megoldás azt jelenti, hogy a napsugárzást folyadék vagy levegő közeget áramoltató átalakító eszköz (napkollektor) révén közvetlenül hővé alakítjuk. Ebben az esetben a közeg áramoltatása külön energiát igényel. A felmelegített folyadék felhasználása használati melegvíz előállítására történik, de egyéb más technológiai célok is szóba jöhetnek úgymint épületek, uszodák, növényházak fűtése; gyümölcsösök, növények szárítása, aszalása; intenzív akvakultúrák vízellátása.

Fotovillamos hasznosítás:


A fotovillamos hasznosítás során a napsugárzásból közvetlenül elektromos áramot állítunk elő. Erre napelemeket alkalmazunk. Ennek során a beérkező napsütést a napelemek egyenárammá alakítják, amit kétféleképpen használhatunk fel, sziget üzemű rendszerben, vagy hálózatra visszatápláló rendszerben. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a napenergiából áramot állítsunk elő.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 1. A napelemes rendszer túl drága


A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 2007 után, a hatalmas támogatások hatására rengeteg napelemes gyártósort helyeztek üzembe Európában és a Távol-Keleten, megnőtt a termelés, csökkentek a fajlagos gyártási költségek. Ezek után, amikor lecsökkentették az állami támogatások mértékét, csökkent a kereslet, ami az árak csökkenését vonta maga után. Közel egy éve az árak stagnálnak, enyhe inflációkövetés tapasztalható. Ez nagyon jó hír a fogyasztóknak, hisz 2007-ben, amikor hatályba lépett a kötelező átvétel az áramszolgáltatókra nézve, még két-háromszorosa volt a napelemes rendszer beruházási költsége.

2. A napelemes rendszer által termelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza, vagy csak nagyon alacsony áron


A szaldós elszámolás révén amennyi villamos energiát elfogyasztunk, annyit át is vesz az áramszolgáltató ugyanazért az árért. Az állam 2007-ben törvénybe iktatta, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Mindenhol meg van adva a lehetőség, hogy nullára csökkentsük a villanyszámlánkat. Ezért célszerű akkora teljesítményű napelemes rendszert tervezni, amekkora a saját fogyasztásunkat lefedi, erre szolgál a szaldós elszámolás, azaz az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. Ha a rendszer termelése teljes mértékben lefedi a fogyasztásunkat, akkor semmilyen fizetési kötelezettségünk nincs az áramszolgáltató felé.

3. A napelem telepítés nagy átalakításokat kíván a tetőn és a tetőszerkezeten


A napelem telepítés mindössze pár cserép felhúzásával, majd visszahelyezésével jár a tetőn. A tetőszerkezetek bőven túl vannak méretezve, semmilyen jelentős többletterhelést nem okoz a napelemes rendszerünk. A napelemes rendszer többi része, az inverter elhelyezése és kábelezése minimális villanyszerelési munkálatokkal jár.

4. A napelem nem elég hatékony, még mindig alacsony a hatásfoka


A napelem hatásfoka olyan adat, amely nem sokat mond a megtermelt energiával kapcsolatban. A napelemek legfontosabb jelzőszáma az egységnyi teljesítményre jutó megtermelt energia. Ezt a költséget kell szembeállítani a napelemes rendszer beruházási költségeivel. A legelterjedtebb napelem típus a polikristályos napelem (lásd napelem típusok), amelynek hatásfoka 12-15%. A monokristályos napelem, amely hatásfoka 18% is lehet, egységnyi teljesítményre vetítve nem termel többet, mint a polikristályos társai. A hírekben rendszeresen felbukkan az egyre nagyobb hatásfokú napelemek fejlesztési eredményei, jelenleg ez az érték 42-45%. Ezek fantasztikus eredmények és a technológia rohamos fejlesztéséről árulkodik, viszont több nyitott kérdés is van ezekkel kapcsolatban. A magasabb hatásfokú napelemek gyártástechnológiája nincs kidolgozva nagy mennyiségű napelem előállítására, ami csak a kisebb probléma. A nagy hatásfokú napelemek többféle félvezetőből állnak, szemben a széles körben alkalmazott szilíciummal. Az alapanyagok ritka félvezetők, nehezen beszerezhetőek és nagyon megdrágítják az előállítás költségeit.

5. A napelem nem termel felhős időben


A napelem legjobban tiszta időben, derékszögben érkező sugárzás mellett, alacsony hőmérsékleten termel. Azonban ez az állapot ritkán fordul elő. Mivel leggyakrabban az ideálistól eltérőek a tájolási és sugárzási viszonyok, a napelemek fontos tulajdonsága az egységnyi teljesítményre jutó egész éves energiatermelés. Ez magában foglalja azt, hogy felhős időben, télen mennyit termel. A szaldós elszámolás tovább erősíti azt a tényt, hogy a napelemes rendszer teljesítményét egész éves távlatban célszerű vizsgálni.

6. A házam tájolása nem déli, akkor nem is jó?


Nagyon kevés esetben fordul elő, hogy egy tető tájolása teljes mértékben déli. A dél-keleti illetve dél-nyugati tájolás is teljes mértékben megfelelő lehet, ugyanis az egész éves energiatermelésben nem jelent nagy eltérést, ha pár fokkal eltér a délitől. Szimuláció segítségével viszonylag pontosan meghatározható a várható energiatermelés.

7. A házam tájolása egyáltalán nem alkalmas napeleme telepítésére, akkor nem is tudok napelemet használni?


Lehetséges sík tetőre vagy talajra telepíteni a napelemeket. Ezek előnye, hogy a tájolás pontos beállításával maximalizálhatjuk az energiatermelést. A talajos tartószerkezetek alig növelik a beruházás összegét, valamint esztétikailag sem változtatnak sokat az épület összképen.

8. Érdemes-e várni a technológiaváltásra?


A jelenlegi gyártási technológiát 25-30 évvel ezelőtt dolgozták ki és tökéletesítették, majd a hatalmas támogatások hatására rengeteget telepítettek Európában és a Távol-Keleten. A jelenlegi gyártókapacitás lecserélése sem technológiailag, sem gazdaságilag nem indokolt. Ugyan a napelemeket folyamatosan fejlesztik és rendszeresen lehet hallani híreket 40% feletti hatásfokról, de ezek nagy mennyiségű előállítása korántsem kiforrott. Ezen túl az alapanyag költsége is magasabb, mint a jelenlegi, szilícium alapú napelemek esetében.

9. A napelemes rendszer valójában nem is működik 30 évig


Elsőre nagyon hosszú távnak hangzik ez a 30 év, egyáltalán, hol lehet látni 30 éves napelemes rendszert? Magyarországon valóban igen kevés ilyen korú napelem van. A világban viszont már régóta kutatják a napelemes áramtermelés lehetőségeit és jópár kísérleti rendszer működik 25-30 éve a világ számos pontján. 1973 óta, az első olajválság idején kezdték a napelemes fejlesztését, azóta egyre gyorsabb ütemben keresik az alternatívákat a fosszilis energiahordozókra.

10. Ha nem süt a nap, hogyan fogom használni a háztartási berendezéseket? Éjszaka mi történik?


A hálózatra tápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan a hálózatra kapcsolódunk, így amikor nem termel a rendszer vagy csak nem termel eleget, a hálózatból vételezzük a szükséges áramot. A szaldós elszámolással az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A napelem szempontjából az energiatermelés a fontos, az akkumulátor szempontjából pedig a tárolás. Ez a két nagy energiával foglalkozó eszköz miért is ne működhetne együtt? Az akkumulátor egy rendkívül régóta ismert elektronikai eszköz, ugyan régebben kisebbek voltak a méretek, mint manapság. Az akkumulátorok eddig számítógépekben, telefonokban és órákban voltak megtalálhatók, természetesen a méretük és a teljesítményük az adott eszközhöz volt szabva. Egy idő után megjelentek a hosszabb energiatárolást és nagyobb teljesítményt igénylő rendszerek. Az akkumulátort gyártó cégek természetesen igyekeztek olyan módszereket kitalálni, melyek segítségével a lemerülés idejét el tudják tolni későbbre, bár ez csak ideiglenes megoldás lehet. Az első elektromos gépjárművek megjelenésekor a lehetőségek és az igények között rendkívül nagy különbség volt tapasztalható. Éppen ezért a Tesla cég alapítóembere, Elon Musk, valamint Warren Buffet, aki az egyik leggazdagabb ember a világon, befektették a pénzüket egy akkumulátor gyárba.


 
Ezzel azt kívánták elérni, hogy a napelem rendszerek terén az energiatárolásra szempontjából fejlődjön az akkumulátorok piaca, így nagy kapacitású és új fejlesztésű akkumulátorokat kívántak gyártani. Ennek köszönhetően valószínűleg a nem túl távoli jövőben eljöhet az az idő, hogy az otthonunk teljesen önellátóvá tud válni az energia segítségével, hiszen a napelem gyűjti az energiát, az új fejlesztésű akkumulátorok pedig hosszú távon tárolják azt. Mégsem annyira távoli jövő viszont Németországban ez az elképzelés, sőt, inkább már realitásként beszélhetünk róla, hiszen Szász-Anhalt tartományban egy akkora akkumulátor rendszer épül, amely képes eltárolni egy teljes település energiaszükségletét. Ez az akkumulátor a település szélenergia és a napelem által megtermelt napenergia tárolását fogja megoldani.


A világban azonban nem csak családi ház méretű napelemes erőművek épülnek, hanem hatalmas, MW méretű erőművek is. És ebben a méretben már komoly kihívás az akkus tárolás, se költségszinten, se fizikai korlátai miatt nem tűnik járható útnak. Itt jöhet szóba a másik nagyon izgalmas téma: a szintetikus gáz, vagy P2G technológiák.


A villamosenergia gázzá tárolása régóta ismert, ebből is a legismertebb a víz hidrolízisével hidrogén előállítása, ami utána teljesen tisztán és CO2 kibocsátás nélkül újra energiává alakítható. Azonban a hidrogénnel több gyakorlati problémát sem sikerült még megoldani, a tárolása nehézkes, és egy teljesen új rendszert kell felépíteni az előállítás, elosztás-szállítás és felhasználás területén.
Emiatt is izgalmas G2P fejlődési irányok másik területe, a szintetikus metán és szintetikus földgáz előállítása. A szintetikus gáz számos előnyt rejt magában:


•    a villamosenergiával szemben a gáz tárolása szinte megoldott kérdés. Például csak Európában minden ország komoly gáztározó kapacitással rendelkezik, amik révén akár hónapokra is tárolni lehet nagy mennyiségű gázt a föld alatti tárolókban. Magyarország ebben például kiemelkedően jó tárolási lehetőségekkel bír.
•    szezonális kiegyenlítést nagymértékben segítheti a napelemes rendszereknél: a nyári, napsütéses plusz termelés gáz tárolásával könnyen átvihető a téli időszakra is.
•    a gáz szállítása megoldott és olcsó: egész Európában könnyen eljuttatható, és a villamosenergia szállítási veszteségéhez képest (nagyobb távolságon) gazdaságosabb is
•    nem kell új infrastuktúra: gázvezetékek mindenhova eljutnak, szinte minden házhoz Európában, tehát nem kell új rendszert kiépíteni, mint a hidrogén esetén. Ráadásul a gáz felhasználása és akár újra villamosenergiává alakítására is kialakult mára, ipari méretben pedig rendkívül kifinomult, és magas hatásfokú hatásfokú erőművek és gázmotorok rendelkezésre állnak ma is.


Nem véletlen, hogy az áram gázzá alakításával és gáztárolási megoldásokkal a világ legnagyobb cégei is fantáziát látnak: a nagy áramszolgáltatóktól (EON, EDF) a villamossági cégeken át (AEG, Siemens) egészen az autógyárakig sokan dolgoznak ezen.


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A hálózatra visszatápláló rendszer célja, hogy a saját villamosenergia szükségletünket megtermeljük. Az áramszolgáltató a szaldós elszámolással segíti a napelemes kiserőmű tulajdonosokat. Ez röviden azt jelenti, hogy a termelt és fogyasztott energia különbségét kell rendezni. Érdemes annyit termelni, mint amennyit fogyasztunk, illetve valamivel kevesebbet, mert a többlettermelés megtérítése jelentős adminisztrációval jár illetve a hálózathasználati díj levonásra kerül az áram árából. A hálózatra tápláló napelem rendszer árának 50-75%-át teszi ki a napelem ára. Az inverter kb 15-20%-t tesz ki, a fennmaradó rész pedig a tartószerkezet illetve a különböző csatlakozó szerelvények. A napelem rendszer árát kismértékben befolyásolja a felhasznált anyagok és elemek minősége, ugyanis az első osztályú, minőségi napelem rendszer alig kerül többe, mint az alsókategóriás megoldások. Az a pár százalék hosszú távon hatalmas különbségeket eredményez, ugyanis egy napelemes rendszert 25-30 évig gond nélkül lehet használni, teljes mértékben gondozásmentes.
A hálózatra visszatápláló rendszer a következő fő részekből áll:
•    Napelem:
A rendszer alapvető szereplője. A Nap energiáját felhasználva elektromos áramot állít elő. A napelem, más néven fotovillamos elem ún. félvezető anyagból készül. A félvezető leggyakrabban szilícium (amorf vagy kristályos) alapú.
•    Inverter:
A napelemek által előállított egyenáramot alakítja át a hálózatra csatlakoztatható váltakozó árammá, így teszi lehetővé a fogyasztók működtetését a rendszerről. Ez az átalakító, a maximális teljesítményre szabályozást is el tudja végezni.
•    Tartószerkezet (szerelőkeret):
Mivel a felhasználás módja szerteágazó, a napelemek rögzítéséhez többféle szerelőkeretet kell alkalmazni. Leggyakoribb a tetőszerkezethez való rögzítés, de önálló, akár napkövető állványrendszer használatára is van lehetőség.
•    Szerelvények, kábelek:
A tetőkampók, a szerelőkeretek tetőszerkezethez való rögzítését szolgálják.
A szolárkábel a rendszer tartozékait kapcsolja össze, szerepétől és az áthidalandó távolságoktól függően változhat átmérője.
Napelem-specifikus csatlakozók: A napelemek saját csatlakozókkal rendelkeznek, melyeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük a biztonságos szerelés és üzemeltetés érdekében.
•    Túlfeszültség védő modul:
Feladata a villámcsapás, illetve kapcsolási folyamatok által megjelenő túlfeszültségek korlátozása, hogy azok már ne okozhassanak meghibásodásokat. Tehát a külső villámvédelem önmagában nem elegendő az ilyen jellegű zavarok kiküszöbölésére.
•    Oda-vissza mérő óra (ad-vesz mérőóra)

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!