• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Szakmai fórumok sokaságának alaptémája napjainkban az automatizálás, az intelligens épület technológiáinak fejlesztése. Sokunknak még csak álom, hogy amikor autónkkal közeledünk a házunk felé, akkor automatikusan nyíljon a kert és a garázskapu. Reggel magától elinduljon a kávéfőző és még a függönyt se kelljen saját kezűleg elhúzni. Az egyes helyiségek hőmérséklete, a fények összjátéka mind előre programozható. A strukturált hálózatok alapja, hogy "minden mindennel összefügg".

KNX épületautomatizálás

A KNX egy Németországból származó épületautomatizálási világszabvány, ami immár 20 éve van jelen az épületautomatikai megoldások területén. A szabvány által a különböző gyártók készülékeit és azok funkcióit lehetőségünk nyílik egy rendszerben működtetni. Napjainkra több száz cég biztosítja a KNX csatlakozás lehetőségét, így a felhasználó akár 65 000 termék közül választhatja ki a számára leginkább megfelelő megoldást. A KNX rendszer BUS kábelezési struktúrát használ a kommunikációhoz.

Az intelligencia szó az épületautomatizálásban napjainkban még nem azt jelenti, hogy az épület mesterséges intelligenciát használ és önállóan gondolkozik, inkább arra irányul a kifejezés, hogy olyan komplex számítógépes rendszert használ, ami érzékeli az épület környezetét és a belső állapotokat és ezek alapján képes az épület elektromos rendszereit úgy összehangolni, hogy azok a leghatékonyabban működjenek. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. Minden épületben vannak olyan lehetőségek, ahol akár energia megtakarítás, akár kényelem vagy biztonság szempontjából hasznosak lehetnek a smart home rendszerek.

Az intelligens épületek 3 fő területen könnyítik meg a felhasználók életét.

- energiatakarékosság
- biztonság
- kényelem

Az épületautomatizálás lehetőségeit felhasználva készített intelligens otthonok a környezeti változásokat, külső és belső szenzorok segítségével mérik és az ezekből származó adatok segítségével egy központi vezérlő egység által irányítják a ház rendszereit, legyen szó a biztonsági rendszerről, világításról, hűtő vagy fűtő körökről vagy éppen az redőnyök mozgatásáról.

Ha a rendszer érzékeli, hogy nem tartózkodik senki az adott helységben vagy magában az épületben esetleg elhagyta az épületet, a rendszer szabályozza a fűtés intenzitását, lekapcsolja az égve felejtett világító testeket, élesíti a riasztót és még számos olyan funkciót aktivál, melyet a tulajdonos előre megtanított számára. Bátran állíthatjuk, hogy egy intelligens épületben a funkciók tárháza mára gyakorlatilag végtelen.

 
Mitől lesz energiatakarékos egy intelligens ház?

Az épületautomatizált rendszerek egyik alapgondolata az energia megtakarítás. Az intelligens otthonokban az intelligens rendszereknek köszönhetően 50-75 %-os energia megtakarítás érhető el a legtöbb területen.

Építkezés illetve lakásfelújítás során nem érdemes elavult 20-30 éves technológiával építkezni, felújítani. Vegyünk egy példát. Lakásunkban jelenleg gázkonvektorok vannak viszont ezeket egy központi cirkó kazánra illetve ennek radiátoraira cseréljük. Természetesen egyelőre közel ugyan azzal a hatékonysággal fognak működni mivel a vezérlésük illetve a szabályzásuk nem megfelelő. Itt jön először szóba az épületautomatizálás.

A hétköznapokból egy példát megragadva elemezzünk egy élethelyzetet. A család reggel 7 órakor kel fel 8 órakor pedig elhagyja a lakást a család összes tagja. Amikor felkelnek bekapcsolják a fűtést, amikor elhagyják az épületet pedig kikapcsolják. Az intelligens rendszereknek köszönhetően lehetőségünk van épületünk energiatakarékosságát növelni.  Az okos rendszer magától bekapcsolja a fűtési rendszert 30 perccel az ébredés előtt majd a távozás előtt 30 perccel kikacsolja magát, így a legmagasabb hőleadás pont akkor keletkezik, amikor a család tagjai otthon tartózkodnak. Az intelligens épületautomatikai rendszereknek köszönhetően évi több tízezer vagy akár százezer forintos fűtésköltséget is meg lehet takarítani egy családi házban nem is beszélve egy nagyobb alapterületű épületről.

Világítás területén is hasonló a költségracionalizálás mértéke. Az intelligens világításvezérlésnek köszönhetően szabályozni tudjuk a világítótestek fényerejét. Épületautomatikai nyelven dimmeljük azokat. Fényérzékelő aktorok elhelyezésével a rendszer folyamatosan méri a külső fényerőt, így az izzók teljesítményét visszaveszi és csak csökkentett fényerővel üzemelteti azokat.
Mozgásérzékelők és jelenlét érzékelők elhelyezésével az épület világítótestei csak akkor működnek, ha aktivitást érzékelnek. Időzítő kapcsolások programozásával meg tudjuk adni, hogy maximum mennyi ideig világítsanak az egyes világítótestek.

Melyek a legfontosabb kényelmi szempontok egy intelligens otthonban?

Megrendelőink részéről számos eltérő kérés érkezik. Az egyik leggyakoribb funkció a redőnyök automatizálása, okos telefonon vagy tableten keresztüli távoli, egy kezelőfelületen keresztüli vezérlése. A kerti öntözőrendszerek központosítása lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással válasszuk ki az időjáráshoz és évszakhoz leginkább megfelelő öntözőprogramot. A hagyományos audio kaputelefonok kora lejáró félben van, köszönhetően az intelligens rendszereknek az otthonokban átvették a helyüket a video kaputelefonok. A videó kaputelefon egyik nagy előnye, hogy már nem csak halljuk az érkező vendégeket, de látjuk is őket. Sőt, akár távolról is megtehetjük ezt.
A kényelmi lehetőségek szempontjából egyértelműen meghatározó az audio rendszerek vezérlésének lehetősége. Egy intelligens otthonban az épület különböző helyeire szerelhetünk hangszórókat, melyeket egy kezelőfelület segítségével irányíthatunk, vagy előre programozhatjuk őket. A multimédia további fontos részét képezik az intelligens mozi szobák, melyek otthonunkba varázsolják a high-tech mozik hangulatát. 

Hasznos biztonságtechnikai funkciók egy intelligens épületben.

Okos házak esetében a hagyományos kamera rendszer kiépítése mellett lehetőségünk nyílik beléptető rendszer és azonosító rendszer telepítésére is. Egy intelligens épületautomatizált otthonban a központi vezérlő egység lehetőséget biztosít ezen biztonsági rendszerek összekapcsolására az épület többi okos funkcióval rendelkező eszközével, ami a jelenlét szimuláció miatt rendkívül hasznos funkció lehet. Egy okos ház lehetőséget biztosít arra, ha nem tartózkodunk otthon, akkor is mozgásokat és véletlenszerű kapcsolásokat generál az épületben. A külső szemlélő azt hiszi ezáltal, hogy otthon vagyunk, mivel a bizonyos idő elteltével a redőnyök fel-le mozognak, míg egyes helységekben bizonyos időtartamra a világítás be-ki kapcsol.
Természetesen "klasszikus" biztonságtechnikai elemek is jelen vannak egy intelligens épületben, úgy mint tűzérzékelő, füstérzékelő, vízszint érzékelő, ablaknyitás érzékelő és még sok más.

Az előzőekben leírt funkciók csak ízelítő jellegűek. A mai intelligens épületek által kínált funkciók tárháza szó szerint végtelen. Nagyon nehéz volna olyan funkciót találnunk, amit nem tudunk automatizálni.

Amennyiben további részletek is érdeklik épületautomatizálással kapcsolatban, keressen minket.

 

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!