• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Magyarországon - a világ többi országához hasonlóan - egyre nagyobb teret hódit a Napból származó energia közvetlen energiatermelésre való felhasználása. A napenergia terjedése 2014-et követően felgyorsult, mind a háztartási kiserőművek, mind a nagyobb napelem-parkok tekintetében. Egyre jelentősebb rekordok dőlnek meg, 2020 április 5-én például rövid ideig a napenergia Magyarország teljes áramtermelésének 27,3 százalékát adta. A napelemekre általában 20-25 év a garancia, jellemzően 20-40 év az élettartamuk. A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható. A napelemmel való áramelőállítás előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsájtásával, így környezetkímélően működik és a napsugárzás kifogyhatatlansága miatt megújuló energiaforrás.

HMKE – háztartási méretű kiserőműveknek - szaknyelven így hívják az egyre népszerűbb otthoni nappaneleket- három feltételnek kell megfelelniük:

  • a csatlakozási teljesítmény nem haladhatja meg az 50 kVA-t,
  • közcélú kisfeszültségű hálózathoz csatlakozik,
  • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló csatlakozási teljesítményének mértékét.

Az 50 kW-ot meg nem haladó háztartási méretű kiserőművek lassan hat éve a magyarországi napenergia-piac szemmel látható méretű és töretlenül erősödő szegmense. A trendnek két mozgatórugója van: az európai viszonylatban is kedvező elszámolási rendszer, ami tulajdonképpen éves szaldó elszámolást jelent, amivel a napelemes rendszerrel rendelkező fogyasztó gyakorlatilag lenullázhatja az éves áramfogyasztását. A napelemek nyáron jóval több energia termelésére képesek mint télen, és értelemszerűen kizárólag nappal termelnek, az ekkor megtermelt mennyiség azonban általában meghaladja az azonnali fogyasztói igényt. Az elszámolási rendszerben a fogyasztáson felüli, aktuálisan felesleges mennyiséget a fogyasztó a hálózatra továbbíthatja, majd éjszaka és télen “kiveheti” onnan, vagyis egyfajta energiatárolóként használhatja a villamosenergia-hálózatot.

HMKE-elszámolással ugyanis egy ilyen napelemes rendszer 9-11 év alatt térülhet meg, ami már éppen elegendő ahhoz, hogy a beruházás elég vonzó legyen azok számára, akiknek van egy kis megtakarított pénzük és döntéseiket legalább részben a zöld szemlélet vezérli.

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!