• Nyitva tartás: hétfő - péntek 8.00 - 16.00
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A napelempark a Napból érkező energiát ipari mennyiségben villamos energiává átalakító fotovoltaikus rendszer. A napelemparkok rendszerint a közcélú villamosenergia-hálózatba táplálják be az általuk környezetbarát módon, károsanyag kibocsátása nélkül előállított tiszta, „zöld” villamos energiát, amely a hálózaton keresztül jut el a végfelhasználókhoz.

A napelemparkok létesítése hozzájárul a globális energiarendszerek környezetbarát átalakításához és egyúttal támogatja a nemzetközi éghajlatvédelmi célkitűzéseket.

A napelemparkok fotovoltaikus panelek segítségével állítanak elő villamos energiát. A szilícium kristályokból álló napelem jelenleg a legalkalmasabb technológia a napfény villamos energiává való közvetlen átalakítására. A panelek által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával. A napelem cellákat összekapcsolják és keretbe foglalják, az így létrejött napelem modulokat pedig napelem panelekké kapcsolják össze. A napelemparkok földre rögzített összekapcsolt napelem panelek soraiból állnak. A tartószerkezetek lehetnek fix telepítésűek vagy alkalmazhatnak egy, illetve kéttengelyű napkövető technológiát. A sortávokat és a panelek magasságát alapvetően a földrajzi, domborzati viszonyok alapján határozzák meg, ezzel is maximalizálva a termelői hatékonyságot. A keletkező egyenáramot inverterek alakítják váltóárammá és transzformátorok emelik a megfelelő feszültségszintre. Az így keletkező elektromos áramot jellemzően földkábelen keresztül juttatják el egy elektromos állomásra, amelyen át kerül betáplálásra a közcélú hálózatra.

A napelemparkok előnyei

 • Helyben (a fogyasztás helyszínén, ill. annak közelében) termelnek villamos energiát, ezáltal csökkentve az import áramtól való függőséget.
 • Károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelnek.
 • Üzemeltetésük összekapcsolható állattartó vagy növénytermesztő (rét-legelő) gazdálkodással, így növelve a termőföld-használat hatékonyságát.
 • A napelem panelek sorai között kialakuló zöld felület (gyep) pozitív hatással van a terület biodiverzitására.
 • A talajtakaróra gyakorolt kedvező hatásuk alapján a napelemparkok a Föld biológiai sokféleségének megőrzését szolgáló win-win beruházások közé tartoznak.
 • A napelemparkok részelemei életciklusuk végén közel 100%-ban újrahasznosíthatók.
 • A napelemparkok fajlagos beruházási költsége az egyik legkedvezőbb a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek között.
 • A napelemparkok tiszta villamosenergia-termeléséhez helyben (a termelés helyszínén) elérhető a megújuló energiaforrás (napenergia), emiatt nem kell számolni nyersanyag-beszerzési és nyersanyag-szállítási költséggel.

A termőföld napelemparkokkal való hasznosítása

 • A termőföld felelős és fenntartható módú hasznosításának egyik reális, a klímavédelmet is támogató alternatívája a napelemparkok telepítése.
 • A napelemparkok érdemben növelhetik a földhasználat hatékonyságát, amivel hozzájárulnak az élelmiszerellátás biztonságának javulásához is.
 • A napelemparkok területén egy védett (aktív emberi beavatkozástól mentes) és egységes gyepterület alakulhat ki, amely alkalmas lehet állatok legeltetésére vagy kaszálóként történő hasznosításra is.
 • A napelemparkok automatizált, zajmentes és károsanyag kibocsátása nélküli működése minimális karbantartást igényel, így az üzemelési terület kifogástalan védett közeget jelent „méhrezervátumok” kialakítására.
 • A napelemparkok negyedszázados üzemelési ideje alatt a területen egyfajta ugaroltatás valósul meg, ami fontos szerepet tölt be a termőföld rehabilitációjában.
 • A napelemparkok elősegítik az üzemelési terület talajtisztulási folyamatát. A talajpihentetés és a kisarjadó, erősödő növényzet által javul a talaj szerkezeti stabilitása, vízáteresztő és vízmegtartó képessége, tápanyagellátottsága és az erózióval szembeni ellenálló képessége is.
 • A napelem panelek telepítéséhez használt cölöpök vagy földcsavarok érintetlenül hagyják a termőföld humuszrétegét, emellett az üzemelési területen megtelepedő és/vagy ültetett növények folyamatos tápanyagutánpótlást jelentenek a talajnak.
 • A napelemparkok környezettudatos üzemeltetése következtében garantáltan visszaállítható a művelés alól kivont termőföld eredeti művelési ága.


A magyarországi napenergia potenciál


A földrajzi adottságok alapján Magyarországon a legnagyobb kiaknázható potenciál a megújuló energiaforrásokon belül a napenergia hasznosításában rejlik. Magyarország kedvező napsugárzási viszonyai lehetővé teszik a napenergia fokozottabb alkalmazását villamosenergia-termelési célra.
A globál napsugárzás átlagértéke hozzávetőlegesen 1250 kWh/m2/év; a Napból Magyarország területére érkező évi energiamennyiség közel 2900-szorosa az ország éves villamosenergia-felhasználásának. Magyarországon hozzávetőlegesen 405 ezer hektárnyi kedvezően beépíthető felület hasznosítható napelemek telepítésére, amelynek túlnyomó hányada (több mint 98%-a) gyep, legelő, szabad vagy felszabaduló földterület.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Magyarországon - a világ többi országához hasonlóan - egyre nagyobb teret hódit a Napból származó energia közvetlen energiatermelésre való felhasználása. A napenergia terjedése 2014-et követően felgyorsult, mind a háztartási kiserőművek, mind a nagyobb napelem-parkok tekintetében. Egyre jelentősebb rekordok dőlnek meg, 2020 április 5-én például rövid ideig a napenergia Magyarország teljes áramtermelésének 27,3 százalékát adta. A napelemekre általában 20-25 év a garancia, jellemzően 20-40 év az élettartamuk. A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható. A napelemmel való áramelőállítás előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsájtásával, így környezetkímélően működik és a napsugárzás kifogyhatatlansága miatt megújuló energiaforrás.

HMKE – háztartási méretű kiserőműveknek - szaknyelven így hívják az egyre népszerűbb otthoni nappaneleket- három feltételnek kell megfelelniük:

 • a csatlakozási teljesítmény nem haladhatja meg az 50 kVA-t,
 • közcélú kisfeszültségű hálózathoz csatlakozik,
 • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló csatlakozási teljesítményének mértékét.

Az 50 kW-ot meg nem haladó háztartási méretű kiserőművek lassan hat éve a magyarországi napenergia-piac szemmel látható méretű és töretlenül erősödő szegmense. A trendnek két mozgatórugója van: az európai viszonylatban is kedvező elszámolási rendszer, ami tulajdonképpen éves szaldó elszámolást jelent, amivel a napelemes rendszerrel rendelkező fogyasztó gyakorlatilag lenullázhatja az éves áramfogyasztását. A napelemek nyáron jóval több energia termelésére képesek mint télen, és értelemszerűen kizárólag nappal termelnek, az ekkor megtermelt mennyiség azonban általában meghaladja az azonnali fogyasztói igényt. Az elszámolási rendszerben a fogyasztáson felüli, aktuálisan felesleges mennyiséget a fogyasztó a hálózatra továbbíthatja, majd éjszaka és télen “kiveheti” onnan, vagyis egyfajta energiatárolóként használhatja a villamosenergia-hálózatot.

HMKE-elszámolással ugyanis egy ilyen napelemes rendszer 9-11 év alatt térülhet meg, ami már éppen elegendő ahhoz, hogy a beruházás elég vonzó legyen azok számára, akiknek van egy kis megtakarított pénzük és döntéseiket legalább részben a zöld szemlélet vezérli.

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Mi is az a carport?

Hálózatvisszatáplálásos napelemes erőművel ellátott gépkocsibeálló.

Ajánlott közintézmények, családi házak, gépkocsibeálló fedésére 2–130 parkoló helyig (3,8 kWp – 500 kWp-ig)

 

  

 

 

           

  

 

 

 

 

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A cég tejes neve:  Delta Electro Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A cég rövid neve: Delta Electro Kft.

Székhelye: 9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.

Adószáma: 13533737-2-08

Cégjegyzékszáma: 08 09 013210

Vezetve a Győri Törvényszék Cégbíróságának nyilvántartásában.

 

 

Kapcsolatok

Telephely (iroda)
9436 Fertőszéplak HRSZ:901
Győr-Moson-Sopron megye
Székhely (levelezési cím)
9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 26.
Győr-Moson-Sopron megye
+36 30 956 9122

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: ............... 8.00-16.00

Szombat: ........................ zárva

Vasárnap: ....................... zárva

© 2020 Delta Electro Kft. Minden jog fenntartva!